Gorm Maar – Billedkunstner (født 1971)

Transformationer og vidnesbyrd fra et halvt levet liv som billedkunstner.

Mine værker har fulgt mig en dekade, nogle to og andre igen er helt nye. Jeg ser min kunst som en form for oversættelse, fra det eksisterende og eksistentielle til et personligt udtryk og fortolkning. Arvegods af skyld, skam og fortrængte minder toner frem, uanfægtet mit ønske om glæde, fest og forførelse. Jeg kan ikke løbe om hjørner med maleriet, for det spejler mit sind og er mit vidnesbyrd fra et liv fyldt med bedrag og svigt.

Ført bag lyset, bag om dansen, dansede jeg dæmonerne i skak, mens jeg drak til jeg sprak og sank i seng, fortumlet, vissen og forvirret. Dødsdruk, nerve- medicin, syndsforladt for en stund. Bragende lyn, flammende tordenkile – intet hjælper mod narcissismens overgreb, med mindre du er stærk nok til at forlade dit hævntogt, mod dine overgrebsmænd og kvinder.

I tåger fór du vild
I sumpe sad du fast
Nu går du igen på jorden Genfødt i en sky af klarsyn

(Digt 2021)

Billederne maler mig. I mange år malede jeg billeder jeg ikke forstod, og på en måde skammede mig over for de afspejlede oftest fortvivlede og skeløjede væsner, der ikke syntes at have nogen retning. I dag har jeg indset, at det at skabe kunst er en åndelig forlængelse af mig. En form for forløsningsarbejde eller sandhedsmedium.

Tilstande og situationer toner frem, og jeg følger så at sige blot efter angivne spor der ender med mine værker. Det er min lykke hvis du i kan glemme min histore og indsætte din egen fortolkning i mine værker.